понедельник, 30 декабря 2013 г.

З Новим роком і Різдвом Христовим!




Шановні друзі, читачі, партнери і колеги!
Вітаємо Вас з наступаючим Новим роком і Різдвом Христовим!
Нехай новий рік відкриває перспективи і дивує вдачею, подарує радість нових відкриттів і приємні події, принесе мир, впевненність у майбутньому, здоров'я, щастя.

четверг, 26 декабря 2013 г.

Бібліотечна ялинка

      Напередодні Нового року в бібліотеці-філіалі №26 Дніпропетровської ЦБС для дорослих  (вул.Петрозаводська,369)  відбувся парад новорічних бібліотечних ялинок. Однією з перших була представлена паперова ялиночка-орігамі.






     Друга з представлених ялинок - теж паперова, але складена вона, як і рік складається з 12 місяців -  з 12 книжок. Всі книжки в ялинці - краєзнавчої тематики - про рідне місто. Є тут книги з історії Катеринослава-Дніпропетровська, альбоми з Петриківського розпису, довідники по музеям Придніпров'я, вірші місцевих авторів про Дніпропетровськ. З ялинки можна взяти книгу, замінивши її на другу, схожу за темою. Не обійшлось біз новорічних пісень і віршів, які зачитували користувачі, беручи їх з книжкових поличок.
         Новорічний наряд обягнула бібліотечна лампа-світильник, що стала логотипом бібліотеки №26.
         Завідуюча бібліотекою Гриценко Олена Олександрівна розповіла дітям про історію появи свята Нового року, про народні гуління, які відбуваються на Новий рік і Різдво, запропонувала присутнім ознайомитись з літературою, представленою на тематичній книжковій виставці «На білих сторінках зими».
      Читачки бібліотеки Ева Овчаренко, Надвернюк Роза,Толстокорова Ганна, Лисниченко Дана і Маласай Никита разом з завідуючою бібліотеки виготовили вітальну святкову листівку  і вирішили подарувати її колишньому бібліотекарю Сокур Меланії Іванівні, яка все життя пропрацювала в цій бібліотеці.



Библиотека-филиал №26 Днепропетровской ЦБС для взрослых
С новым годом поздравляет!
Счастья, радости желает!

Мы много книг читали,
И из бумаги вырезали.
Елку библиотечную наряжали,
Лампу и свечи новогодние зажигали!

Так прошел аж целый год,
Без печали и забот!
Новый в двери к нам стучится.
Пусть только лучшее случится!

Приходи и ты читать,
Оригами изучать.
На праздниках веселиться,
Интересному учиться!


 

среда, 18 декабря 2013 г.

Духовне небо Бориса Грінченка.

   


   У грудні 2013 року до 150-річчя з дня народження українського письменника, літературознавця, етнографа, історика, громадсько-культурного діяча Б.Грінченка в бібліотеці-філіалі №20 (ж/м Придніпровськ вул.Роторна,27) для учнів ЗОШ № 98 відбулася літературна година під назвою "Духовна нива Бориса Грінченка". 
     Розповідь співробітників бібліотеки ілюструвала слайд-програма, присвячена життєвому та творчому шляху письменника. А оскільки на заході були учні середніх класів, то для того, щоб їм було цікаво, працівники бібліотеки зробили акцент на дитячих творах Грінченка. Також звучали байки та ліричні вірші письменника. А після закінчення заходу зацікавленність дітей підтвердилась тим, що з виставки були взяті твори Бориса Дмитровича.

пятница, 6 декабря 2013 г.

"Смачне" слово.

     
 28 листопада 2013 року в бібліотеці-філіалі №17 (вул.Б.Хмельницького,2)  Дніпропетровської ЦБС для дорослих пройшов літературний вечір "Краса та сила слова", присвячений Дню української писемності та мови. На вечорі були присутні читачі бібліотеки та учні СШ №118.
        Відбулася зустріч з цікавою людиною - Олександром Васильовичем Смакотою, який давно і  серйозно вивчає історію нашого краю, зокрема козацтва. Понад 30 років він збирає незвичайні українські слова, що мають козацьке коріння.  Адже багато знайомих нам слів саме з тієї епохи... Наприклад: слово ЗАПОРУКА - Запорізька вірна рука; слово НЕДОЛУГИЙ - негідний до військової служби, бо слово СІЧ - це мати, а ЛУГ - то батько; слово БАЙДУЖИЙ - від імені козака Байди; а слово  БАЙДИКУВАТИ - бути в стадії самодовсконалення, духовного прозріння.

     О.В.Смакота показав присутнім  картини і предмети побуту козацьких часів із своєї колекції, відповів на запитання присутніх.
     Колектив бібліотеки підготував книжкову виставку "Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п'янить".

Гарбузове свято.

             
              
               А ви були коли-небудь на Хелоуін в бібліотеці?


        Якщо ще "НІ", то можу підсказати адресу, де будуть раді вам не тільки в цей день: бібліотека-філіал №26 Дніпропетровської ЦБС для дорослих, що знаходиться на вул.Петрозаводській,369 гостинно зустрічала своїх читачів 31 жовтня до самої ночі.


 Тут був організований майстер-клас з виготовлення  нічних ліхтариків, вирізання гарбузових голів, всіх присутніх пригостили традиційними "хелоуінськими" стравами.



Щоб свято Хеллоуїн у нас святкувати,
треба про нього дещо нам знати!

У Днiпропетровську бiблiотеку-фiлiал №26 завітай,
та велику енциклопедію погортай,
газету “Сьогодні”, журнал прочитай,
і гарбузові фігури тоді вирізай!

 Кажанами зал прикрашай паперовими,
цукерками всіх пригощай кольоровими!
Жахлива історія хай пролунає,
привид книжковий між полиць погуляє!

Дана та Єва, Каміла,Тамара
нехай на вечір запросять Івана,
Микита, Сашко і дівчина Ганна
про осінь вірш прочитають гарно!
Настя прийде та фотограф Євгеній.
Катя сказала, що він - геній !

Так вечірка в стилі магії відбувається,
Та надовго всім запам’ятається!
Бібліотекар Альона свято провела
    і всім про все розповіла!