четверг, 27 февраля 2014 г.

Сердцу не прикажешь, мозгу не докажешь!

 В библиотеке-филиале №26 Днепропетровской ЦБС прошел час интересного общения,  посвященный Дню всех влюбленных. Целью было - ознакомить приглашенную молодежь с историей праздника, показать и изготовить необычные «валентинки», рассказать о способах признания в теплых чувствах, которыми пользовались во все века все народы.

    В библиотеке была организована выставка литературы «Сердцу не прикажешь, мозгу не докажешь!» (слоган некоторые посетители взяли для  своего статуса в соцсети), на которой были представлены журналы «Добрые советы», «Единственная», «Оорs», газеты «Комсомольская правда» и «Вісті Придніпров'я». При помощи «Літературознавчої енциклопедії» узнавали значение самых распространенных способов признания в любви, свойственные тем или иным временам и народам.
Сердцу не прикажешь,
мозгу не докажешь!

     Организаторами  мероприятия стали  постоянные посетители библиотеки Овчаренко Ева и Толстокорова Аня. Они пригласили друзей и одноклассников. С помощью интересных конкурсов юноши и девушки смогли проявить свои таланты. Лебедева Наталья и Пузырь Настя танцевали восточные танцы, Ивасюк Таня прочла свой первый лирический стих.
             Обыграли ребята и символ библиотеки - лампу - украсив её сердечками.


   Больше фото и видео вы увидите, заглянув в библиотеку-филиал №26 по ул.Петрозаводская,369. Библиотека примет предложения и помощь в усовершенствовании презентации.





среда, 19 февраля 2014 г.

Краса своїми руками: декупаж.

     І знову нас порадувала бібліотека-філіал №19, що знаходиться на ж/м Західний. 13 лютого тут відбувся майстер-клас  з захоплюючого сучасного хобі - декупажу. Застосовувати техніку декупажу можна практично на всьому: посуді, книгах, свічках, пляшках, музичних інструментах, вазонах для квітів, скриньках.

     Знайти інформацію як працювати з різними поверхнями: деревом, склом, металом, тканиною - можна було, познайомившись з книжковою виставкою-пропозицією "Краса своїми руками". На виставці була представлена література як з фонду бібліотеки-філіалу №19, так і з власних бібліотек читачів. Родзинкою виставки стали книги "Декупаж" та "Школа рукоділля" , які завідуюча бібліотекою Задорожна М.І. привезла з читального залу і відділу документів з питань мистецтв Центральної міської бібліотеки.
      Майстер-клас провела читачка бібліотеки, яка давно захоплюється технікою декупажу Валяс Світлана Кирилівна.

     Якщо Ви хочете прикрасити будь-яку річ, або збираєтесь у гості і хочете подарувати щось оригінальне - цікавим варіантом стане річ, прикрашена власноруч у стилі декупаж.


     Чекаємо на вас за адресою:
 Бібліотека-філіал №19, вул.Будьонного,17 ж/м Західний, м.Дніпропетровськ.   

понедельник, 17 февраля 2014 г.

Рецепт від Меркулової Л.Г.

АДЖИКА "КИТАЙСЬКИЙ СОУС"

Кажуть, що цю аджику подавали в палацах  китайських імператорів.
Для приготування цієї аджики нам потрібно:
- помідори 500гр.
- цибуля 400гр.
- солодкий перець 6шт.
- гострий перець (чілі) 5-6 шт.
- чорний перець 8 горошин
   - імбир 0,5 чайн. ложки,
                                                                          або шматочок свіжого
                                                                     - гвоздика 2шт
                                                                     - оцет 1 склянка
                                                                     - цукор 0,5 склянки
                                                                     - кориця 0,5 чайної ложки
                                                                     - червоний перець молотий
                                                                            0,5 чайної ложки
                                                                     - сіль 1 чайна ложка
                                                                     - олія 0,5 склянки.

Помідори, цибулю, весь перець пропускаємо через
м'ясорубку або блендер. Додаємо імбир, перець горошком, гвоздику, олію. Тушкуємо 30 хвилин. Кришкою не закривати.
Додаємо оцет, молотий перець, сіль, цукор, корицю. Тушкуємо ще 1,5 години, помішуючи.
Готовий соус розливаємо в стерилізовані банки і закриваємо кришкою. Готово!
Зберігати можна і в квартирі, і в погребі. Смакуватиме з м'ясними, рибними, овочевими блюдами. Порадуйте себе і своїх гостей.
Смачного!

Кулінарні премудрощі: чогось гостренького не бажаєте?

          І знову в бібліотеці -філіалі №19, що знаходиться на ж/м Західний, зібрались читачки-господині, які захоплюються кулінарними рецептами. З майстер-класом виступила давня читачка бібліотеки Меркулова Л.Г. Кулінарія - її хобі. Людмила Георгієвна роповіла про участь в конкурсі на кращий рецепт в програмі-шоу каналу СТБ "Все буде добре", переможницею якого вона стала. Її рецепт аджики конкурсна комісія на чолі з відомим кулінарним майстром Ектором Хіменесом Браво визнала кращім серед більш ніж 200 конкурсних робіт. (Рецепт аджики надамо далі).

            Завідувач бібліотекою Задорожна М.І. представила присутнім виставку-пораду "Чогось гостренького не бажаєте?", на якій можна була знайти і давно забуті бабусині  рецепти консервування, і страви національної кухні, і  власні ексклюзивні рецепти.
             А на завершення зустрічі - була дегустація страв, що наготували господині.

четверг, 6 февраля 2014 г.

ПРОТИ РАКУ МОЖНА БОРОТИСЯ


       Всесвітній день боротьби проти раку — дата, що відзначається щорічно 4 лютого, була проголошена «Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями» (UICC). Мета якого - акцентувати увагу громадськості на цій глобальній проблемі, підвищити обізнаність населення про рак, як одному з найнебезпечніших і поширеніших захворювань сучасної цивілізації.


06 лютого 2014 року бібліотека-філіал№ 5 Дніпропетровської ЦБС для дорослих запросила своїх користувачів  на зустріч з лікарем, який розказав про ознаки хвороби, про те, які існують запобіжні і профілактичні заходи у боротьбі з цим страшним недугом, відповів на   запитання. Зустріч відбулась о13.00 годині в приміщені бібліотеки№5 за адресою пр.Гагаріна, 118.

среда, 5 февраля 2014 г.

"Та й прийдуть до нас три свята у гості..."

            В бібліотеці-філіалі №6 Дніпропетровської ЦБС для дорослих продовжує роботу клуб за інтересами для літніх людей "Зустріч". Одна з останніх зустрічей проходила під назвою "Та й прийдуть до нас три свята у гості..." і була присвячена Новорічним і Різдвяним святам.
            Вас дозвольте привітати
            Щірим, теплим словом.
            І до Вашого щоб дому
            Радість прилетіла
            І ніколи не спалились
            Її білі крила...
    Читачка бібліотеки Стеблянко Н.І. розповіла присутнім про історію появи цих свят, про те, як вони проходять в різних країнах і на різних континентах.

      Г.І.Школяр зацікавила присутніх розповіддю про приготування  різдвяних страв: чому в різних місцевостях України при приготуванні традиційної кутті використовують то пшеницю, то рис, то просо.
                           В Вифлеємі дивне диво - 
                           Світло ніч у день змінило.
                           Це син Божий народився,
                           Щоб рід людський звеселився.
         Виступ Галини Іванівни супроводжувався виконанням різдвяних щедрівок і колядок "Ой, у Вифлеємі сталася новина...", "В глибокій долині" тощо.



     Працівники бібліотеки №6 Власенко Н.Ю. та Овечкіна В.О. підготували для присутніх перегляд літератури "Від Різдва до Різдва" з фонду бібліотеки. Члени клубу мали змогу взяти книжки, що їх зацікавили, додому.


Вітер віє, сніг кружляє, новорічна ніч минає
І чекає нас за рогом довжиною в рік дорога.
Разом нам цей шлях долати, разом жити, працювати...
Хай же збудуться всі мрії, побажання та надії!

   От же, чекаємо зустрічі з Вами в клубі "Зустріч"
 кожної останньої суботи місяця о 14:00 в бібліотеці на Криворіжській,20.
До зустрічі!